Ošetřování a péče - 1. Část, základní pravidla

Materiál, barva, provedení a ostatní parametry velmi ovlivňují následnou péči. Pokud někdo nerad žehlí povlečení, vybírá si většinou krepové provedení. Na druhé straně však krep nenabízí takovou jemnost a hebkost jako bavlněný satén, no žehlení se zde minimalizuje. Pro každodenní používání se nejvíce doporučují ložní povlečení ze 100% bavlny (klasická bavlna, bavlněný satén a makosatén, krep, damašek atlas).

Bavlna vytváří přirozené a zdravé prostředí pro spánek a má nesrovnatelně lepší vlastnosti než polyester, resp. mix bavlna / polyester. Bavlna je vzdušná, zdravotně nezávadná, přirozená a příjemná na dotek s pokožkou. Nebudeme se věnovat všem materiálům, avšak od materiálu se hodně odvíjí.

Když přijedete do klasického obchodu, při fyzickém kontaktu s produktem si můžete prohlédnout i symboly ošetřování. To na internetu vidíte pouze tehdy, pokud by byla fotka produktu obohacena i o štítek se symbolem. V dobrých internetových obchodech si můžete informaci o symbolech a způsobech ošetřování produktu přečíst v produktových informacích, nebo dodatečných informacích u každého produktu nebo skupině produktů.


Před nákupem si tedy dobře promyslete, která vlastnost je pro Vás důležitá: moderní design, elegance a dlouhá životnost, snadná údržba ...? Kde budete používat povlečení či ručníky: v ložnici, dětském pokoji, na chatě, v chladnějším nebo teplejším prostředí atd.? 

jak to dobre vyprat 

Základní pravidla

Když už máte povlečení, prostěradla či ostatní bytový textil doma, nezapomínejte vyprat nový výrobek ještě před jeho použitím. Je to základní pravidlo, které se netýká jen ložního prádla, ale obecně všech výrobků, které přicházejí do přímého kontaktu s kůží (zvláště vyrobených z přírodní kvalitní bavlny). Umožní to ochránit se před alergickými rekcemi, které mohou vyvolat prostředky chránící tkaniny během dopravy. Věnujte pozornost skutečnosti, že před prvním praním jsou textilie citlivé na působení chemických prostředků. Všechny tyto prostředky mohou způsobit odbarvení tkaniny a její trvalé poškození. Tkaniny z bavlny vysoké kvality a mikrobavlny, zvláště tmavé barvy, jsou typické vypouštěním prachu před prvním praním. Je to přirozená vlastnost vysoce kvalitního materiálu. Vypouštění prachu i zvýšená citlivost na chemické prostředky se ztrácejí po třetím praní.


Před praním je velmi nepopulární třídění prádla, avšak vyplácí se. Známé pravidlo říká, že bílé zvlášť. Oddělte tedy bílé prádlo od barevného prádla. Čím podobnější barvy spolu perete, tím méně ztratíte jejich barevnost. 

  • Nemíchejte jemné tkaniny jako vlny či hedvábí s robustnějšími textiliemi jako např. ručníky. 
  • Všímejte si symboly praní a značky na oblečení - informují o správné teplotě praní nebo například zda může být daná textilie čištěna pouze v čistírně. 
  • Více zašpiněné prádlo by se neměla prát spolu s mírně znečištěnou
  • Červená a černá prádlo může zanechávat barevné stopy na jiných oděvech a proto by měla prát spolu s oblečením podobné barvy. 

 

Řiďte se symboly ošetřování. Dodržováním několika základních pravidel můžeme výrazně prodloužit dobu používání textilních výrobků či napínacích prostěradel.